Az új frissítéssel elérhető a Google Play az Acer Chromebookokra is

Az új frissítéssel elérhető a Google Play az Acer Chromebookokra is

A Google előrukkolt legújabb frissítésével Chrome operációs rendszeréhez, aminek köszönhetően egyes Chromebook-ok képessé váltak a Google Android-ra kiadott applikációk futtatására és a Google Play áruházhoz való hozzáférésre is.

A frissítés jelenleg csak két mobil PC számára elérhető, ebből az egyik az Asus terméke, de már ez is bizonyítja a Google azon szándékát, hogy engedélyezni szeretné az Android szoftverek használatát a saját operációs rendszerén.

upload/articles/6/559/1_500x400.jpg

Két éve próbálkozik azzal a Google, hogy az Androidra fejlesztett programokat saját platformjára is elhozza. Először arra bátorította a fejlesztőket, hogy készítsék el egyes alkalmazások Chrome OS verzióját is, de ezt csak néhány esetben sikerült elérnie.

Idén a Google I/O konferenciáján bejelentette: a Chrome OS áttervezésére készül, hogy az minden Android applikációt képes legyen futtatni. Ezután a cég néhány Chromebook modell számára elérhetővé tette a Google Play áruházat, dev vagy beta verziójú operációs rendszer esetén. Végül ettől a hónaptól fokozatosan elkezdi a stabil verziók számára is elérhetővé tenni a Play áruházat.

Múlthéten megjelent a Google OS legújabb stabil verziója az Acer Chromebook R11-hez. A Google Play kompatibilitás mellett a frissítés számos bug-javítást, biztonsági frissítést, és funkciófejlesztést tartalmaz. A telepítés után a beállításoknál engedélyezni kell a Google Play használatát.

upload/articles/6/559/2_500x400.jpg

Egyelőre nem teljesen világos milyen technikai követelményeknek kell teljesülniük az Android applikációk futtatásához, de jelenleg a Google az alábbi Acer modellek számára tervezi 2017-ig elérhetővé tenni fejlesztését:

  • Chromebook 11 C740
  • Chromebook 11 CB3-111 / C730 / C730E / CB3-131
  • Chromebook 14 CB3-431
  • Chromebook 14 for Work
  • Chromebook 15 CB5-571 / C910
  • Chromebook 15 CB3-531
  • Chromebook 15, CB3-532
  • Chromebox CXI2
  • Chromebase 24
  • Chromebook R13, CB5-312T

upload/articles/6/559/3_500x400.jpg

Az Android kompatibilitásnak köszönhetően sokak számára válhat vonzóbbá a Chrome OS, hiszen többszáz aktív Android felhasználó létezik.

Ne felejtsük el azonban, hogy a Chromebook rendszerek elsősorban felhő alapú szolgáltatásokra támaszkodnak, ezért flashmemóriájuk korlátozott kapacitású. Amennyiben a Google megváltoztatja eddigi koncepcióját, a fejlesztőknek erősebb hardverrel kell ellátniuk a következő generációs Chromebookokat.